Iskolánk rövid története

Iskolánk 50 éves múltja rendkívül színes és változatos, ezért az alábbiakban – kiemelten a képzési szerkezet változásaira fókuszálva - csak a legfontosabb történéseket emelem ki.

Az egykori III. sz. Szakközépiskola és Gimnáziumban, 13 osztályban, mezőgazdasági gépszerelő és kereskedő képzésben – a volt zárda épületében - 1966. szeptember 1-én kezdődött meg az első tanév.

A jelenlegi képzési profilunk kialakulása az egészségügyi szakközépiskolai osztály indulásával már az 1967-68-as tanévben elkezdődött, és az 1969-70. tanévben a dunántúli beiskolázású faipari szakközépiskola térnyerésével folytatódott.

Iskolánk 1970. október 18-án vette fel Deák Ferenc nevét, miközben az osztályok és a tanulók létszámának folyamatos növekedésével kinőtte az 1966-ban „társbérletben” kapott épületét. Ezzel együtt az egészségügyi és faipari osztályok gyakorlati oktatásához is szükség volt új, egyedi tervezésű épületre.

Erre az igényre válaszként 1973-74-ben készült el a Göcseji úton iskolánk jelenlegi épülete: korszerű faipari műhelycsarnokkal, kollégiummal, tornateremmel, könyvtárral, ebédlővel és konyhával.

1974-ben a középfokú óvónőképzés indulásával alakult ki iskolánk hagyományos (pedagógia, egészségügy, faipar) képzési szerkezete, amely természetesen a mindenkori kihívásokhoz igazodóan folyamatosan módosult, finomult.

Így különösen jelentős 1986-tól a faipari technikusképzés indítása, 1988-tól az Egészségügyi Szakiskola átkerülése intézményünkhöz, valamint 1989-től az óvónőképzést felváltó pedagógiai osztályok beiskolázása.

1992 és 1996 között iskolánkban gimnáziumi képzés is folyt.

1995-től az asztalos szakmunkásképzés átvételével a faipari szakképzésünk kétszintűvé vált.

Jelentős változást hozott még az a fenntartói döntés, amelynek következtében a 2009-2010. tanévtől a ZTE FC minőségi labdarúgó utánpótlásának biztosítására köznevelési típusú sportiskolai oktatás kezdődött gimnáziumi keretek között, majd alakult át a 2014-2015. tanévtől - az iskola szakképző jellegéhez igazodva - sport ágazati szakközépiskolai képzéssé.

A 2016-2017. tanévtől a pedagógia, az egészségügy, a faipar és a sport ágazati szakközépiskolai képzéseinket – a szakterületek meghagyása mellett – felváltó szakgimnáziumi rendszer, valamint a szakiskolai képzéseinket felváltó új szakközépiskolai rendszer ismét jelentős tantervi és vizsgakimeneti változásokat hoz majd iskolánk életében.